TMO Kabuklu Fındık Alım Fiyatlarını Belirledi
2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları; %50 sağlam iç fındık esasına göre;
Levant kalite için 130 TL/Kg
Giresun kalite için 132 TL/Kg, olarak belirlenmiştir.
Bakanlığımızın üreticilere vereceği alan bazlı destek, mazot ve gübre desteği ile birlikte düşünüldüğünde ise levant kalite için ortalama fiyat 133 TL/Kg, Giresun kalite için ise 135 TL/Kg olacaktır. Ayrıca yüksek randımanlı fındığa (50 randımanın üzerindeki her +1 randıman için) 1,30 TL/Kg ilave fiyat verilecektir.
TMO; fındık alımları konusunda her türlü teknik altyapı, depolama, personel ve finansman hazırlıklarını tamamlamıştır. Üreticilerimiz 12 Ağustos’tan itibaren TMO iş yerleri ile http://www.tmo.gov.tr adresi ve e-devlet üzerinden randevularını alabilecektir.
Kabuklu fındık alımlarına 19 Ağustos’ta başlanacak olup, alımlar önceki yıllarda olduğu gibi randevulu yapılacaktır. Üreticilerimizin TMO’ya ürün teslim ederken rutubetten dolayı sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini kurutmaya azami özen göstermeleri gerekmektedir.
Açıklanan fındık alım fiyatlarına ilk tepki Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB) Başkan Vekili Halil Kütük’ten geldi. Kütük sosyal medya aracılığı ile yaptığı açıklamada “Fındık taban fiyatı geçtiğimiz sene 84 ₺ olarak açıklansa da, ürünün az olması sebebiyle fiyatlar 138 ₺ bandına kadar çıkmıştı. Bir ürünün fiyatı piyasada kabul gördüğü fiyatı bulursa daha geriye düşmemelidir. Çünkü böyle bir durum hiçbir üründe olmuyor sadece fındıkta oluyor. Geçtiğimiz sene, 138 ₺’ye kadar satılan fındığa, 132 ₺ fiyat verirseniz, buna taban fiyatına % 63 zam yaptık, denmez. Geçen sene, 138 ₺’ye kadar sattığınız fındığın fiyatını 130 ₺’ye indirdik, denir.
Geçtiğimiz sene sadece, bahçe altı biçme yevmiyesi 2.500 ₺ iken, bu sene bu fiyat 5.000 ₺ ile 7.000 ₺ arası. Masraflardaki artış, % 100 – % 150 arasında olurken bu haliyle fındık fiyatındaki artış % 63 oranında kalmıştır. Böyle bir kararı verenleri şiddetle kınıyorum. Üreticiler olarak hakkımızı asla helal etmiyoruz” dedi.