S&P, Türkiye’nin kredi not görünümünü durağandan pozitife çevirdi

Investing.com – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), takvim dışı bir değerlendirme yaparak Türkiye’nin kredi notunu revize etti.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’de son dönemlerdeki politika düzenlemelerini gerekçe göstererek takvim dışı bir değerlendirme yaptı ve kredi görünümünü revize etme kararı aldı.

S&P, not görünümünün revize edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada ülke otoritelerinin aşırı ısınan ekonomiyi soğutma yönünde olumlu adımlar attığından bahsederken TCMB’nin izlediği politikayla tükenen net döviz rezervi stokunun yeniden inşa etmeye başladığı üzerinde durdu. 

Açıklamada ayrıca Merkez Bankasının Haziran ayında başlattığı faiz artırım döngüsünden de bahsedilirken Türkiye’nin ikiz açığının düşüş eğilimine girdiğine vurgu yapıldı. Değerlendirmede Türkiye’nin yıl sonunda bütçe açığı/GSYH oranının %4,3’lük hedefin altında ve cari açığın, ithalatın sert şekilde düşüşüyle kademeli olarak daralacağının öngörüldüğü bildirildi.

S&P tarafından yapılan açıklamada ayrıca ödemeler dengesindeki iyileşme sürecinin devam etmesi, döviz rezerv artışında hızlanma ve önümüzdeki 12 aylık periyotta dolarizasyonun da düşüşe geçmesi halinde uzun vadeli ülke notunun bir kademe yükseltilebileceği aktarıldı.

Diğer yandan TCMB’nin sıkı para politikası uygulamasının manşet enflasyonda stabilizayona neden olmasına rağmen enflasyonun hâlâ yüksek seyrettiği üzerinde duruldu. S&P, ayrıca Türkiye ekonomisinin 2023 yılında %3,7, önümüzdeki yıl ise yüzde 2,4 büyüyeceğini tahmin etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, son olarak Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu teyit ederken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirmişti.

Hakkında admin

Check Also

Emekli ek zammı Resmi Gazete’de

Bir haftadır Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanması beklenen emekliye ek zam kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir