Konya’da Tarım Arazilerinin Verimliliği Artırılıyor: Yeni Projeler ve Yatırımlar

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü öncülüğünde, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” ile tarım sektörünü canlandırmak için çeşitli girişimlerde bulunuyor. Projeler, ürün kalitesini artırma, dış satımı güçlendirme ve çiftçilerin sosyo-ekonomik durumunu iyileştirme hedefleri taşıyor.

2023 yılı yatırım programı kapsamında, toplam 12.230.325 TL bütçe ayrılarak, 1740 çiftçiye 321,33 ton sertifikalı Yeşil Mercimek, Nohut ve Yağlık Ayçiçeği tohumu dağıtıldı. Bu sayede 41.063 dekar alanda üretim yapılması sağlandı. Konya, ülke nohut üretiminin %8’ini karşılayarak önemli bir katkı sunuyor.

2024 yılı için planlanan “Toprak Dostu Nohut Projesi” ise 6.000.000 TL bütçe ile yarı yarıya Bakanlık ve çiftçi katkısıyla yürütülecek. Proje, 22 ilçede 8.000 dekar alanda nohut ekimini destekleyerek, yerel tarımın gelişimine ve toprakların verimli kullanımına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Konu hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Duran SEÇEN “Gerek coğrafi özellikleri gerekse iklim özellikleri itibariyle zengin bir tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olan bölgemizde, ağırlıklı tarımsal ürünü, tahıllar oluşturmaktadır.  İlimizin toplam tarım alanlarının %2’sini nohut ekim alanları oluşturmaktadır. Ülkemizde tarımı yapılan baklagiller içerisinde önemli bir yeri olan nohut ise zengin besin içeriğinin yanı sıra ekstrem hava şartlarına dayanıklı olması, uzun süreli depolamaya uygunluğu, nakliyesinin kolaylığı, kullanım alanının önemli ölçüde çeşitlenmesi, nadas alanlarının daraltılması, yeşil gübre, toprak iyileştirme (azot fiksasyonu) ve de ideal bir münavebe bitkisi oluşuyla pek çok açıdan değerlendirilebilecek mahsullerimizdir.

Tarımsal üretimin arttırılmasında, tarım arazilerinin genişletilmesi çok fazla mümkün olamadığından, sınırlı kaynakların etkin kullanımı, yeni yöntem ve teknolojiler ile üretimin arttırılması gerekmektedir. Ülkemizde tarım alanlarının marjinal sınırlarına ulaştığı dikkate alındığında üretim artışının ancak verimdeki artışlar ile nadasa bırakılan ve ekime uygun atıl arazilerin tarıma kazandırılması ile mümkün olacağı aşikardır. Konya İli olarak tarım alanlarımızın tümü sulanmaya uygun olmadığı gibi sulama suyu potansiyelimiz de sulanması gereken tüm alanlara yetecek düzeyde değildir. Özellikle de son zamanlarda yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle su kaynaklarımızın kullanımı büyük özen gerektirmektedir.

Bu bağlamda, nadas alanları ile tarıma elverişli olduğu halde kullanılamayan alanların üretime kazandırılması, üstün verim özelliklerine sahip bölgemize uyumlu sertifikalı çeşitlerin üreticiye ulaştırılması, üretimde dalgalanmalar gösteren ürünlerde üreticilerin teşvik edilerek sürekliliğin sağlanması, su kaynaklarının tasarruflu kullanılması ve korunması, verimli-kaliteli üretim yapılması, tarım kesiminin korunarak geliştirilmesi kapsamında Bakanlığımız projeleri büyük önem arz etmektedir.

Bu vesile ile bugün 98 ton sertifikalı nohut tohumu Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Emirgazi, Güneysınır, Halkapınar, Hüyük, Kadınhanı, Meram, Taşkent, Tuzlukçu, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir ve Yalıhüyük ilçelerimizde çiftçilerimizle buluşturulacaktır. Proje kapsamında teslimi yapılacak olan yaklaşık 98 ton nohut ile yaklaşık 8.000 dekar alanda ekim yapılması sağlanarak toplam 8.000 da nadas alanının tarıma kazandırılması planlanmıştır.

Projeye dahil olan üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler; üreten, üretilene değer katan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini temenni ederim” dedi.

Hakkında

Check Also

TCMB faiz kararını bugün açıklıyor, Uzmanların Beklentisi?

ANKARA-BHA Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan‘ın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir