İstanbul’da riskli konutlar yenilenebilir mi? Dr. Süleyman Basa cevapladı

İstanbul’da riskli konutlar yenilenebilir mi? Dr. Süleyman Basa cevapladı

Türkiye, deprem kuşağında olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalmaya devam ederken deprem uzmanlarında sık aralıklarla uyarılar gelmeye devam ediyor. Özellikle de İstanbul’da beklenen olası deprem riski milyonlarca kişi açısından korkuya neden oluyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine günler kala belediye başkan adaylarının da gündemi deprem. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminden şikâyetçi olan İstanbullunun en büyük sorunu ise kentsel dönüşüm çıkmazı.

15 milyonun yaşadığı mega kente talip olan siyasi partilerin belediye başkan adayları ise vaatlerini bu yönde anlatıyor. İstanbul’u depreme dirençli hale getireceklerini vadeden ve projelerini anlatarak seçmenden oy isteyen 12 adayın, vaatlerin gerçeklik payı seçmenin en çok merak ettiği konulardan biri oldu.

 

İstanbul’da riskli konutların yenilenmesi, alternatif finansman kaynaklarının bulunması, mevcut yürütülen çalışmaların yeterliliği ve önümüzdeki süreçlerde neler yapılmalı sorularını Deprem Bilimi Uzmanı Dr. Süleyman cevapladı

 

İstanbul’da 800 bine yakın binanın depremde ağır hasar aldı

Beklenen Marmara depreminde İstanbul’un riskli iller arasında yer aldığını ifade eden Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, İstanbul’da 800 bine yakın binanın depremde ağır hasar alacağını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre yapı stokunun 255 bini 1980 öncesi, 1980 ve 2000 arasında yapılan bina sayısı 538 bin civarında olduğunu belirten Süleyman Basa, 2000 ve 2019 arasında da 376 bin bina mevcut olduğunu ve bu rakamların önemini vurguladı. Kentsel dönüşümün ekonomik boyutuna değinen Uzman Dr. Basa, deprem senaryolarında iki ayrı felaket senaryosu olduğunu ve başkan adaylarının bu çalışmalar doğrultusunda projelerini hayata geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

“Belediyeler ben bu işe karışmıyorum diyemez”

Yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm noktasında öneminin altını çizen Deprem Uzmanı Basa,“Belediyenin burada çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum. Çünkü binaların imarını veren, elektriğini suyunu bağlayan belediye. İnsanlar bu binaların içinde yaşıyorsa belediyenin verdiği imara güvenerek yaşıyor. O yüzden burada belediyeler ben bu işe karışmıyorum diyemez. İstanbul’un en büyük sorunu deprem ve kentsel dönüşüm. Ulaşımda belki yarım saat beklersiniz, biraz gecikirsiniz ama bu bahsettiğimiz konu can güvenliği. Başkan adayları deprem ile ilgili ciddi vaatler veriyor özellikle Sayın Murat Kurum’un proje yoğunluğu deprem üzerine. Bakanlık tecrübesi ve çalışma hayatı boyunca hep bu alanlarda çalışmış olması ile doğal olarak gündeminde en çok yer verdiği konu deprem oluyor. Sayın İmamoğlu’da, bende çalışmalar yürüttüm diyor. Sadece İstanbul değil, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Balıkesir ve çevre illerdeki adaylarında bu yönde adım atması gerekir. Deprem günü çevre illerin önemini Kahramanmaraş’ta gördük. Bursa tehlikeli. Bursa adaylarının bu yönde çalışmalar yapması şart. Maltepe’de AK Parti’nin bir adayı var Kadem Ekşi. Sismolog kendisi. Deprem konusunu en iyi bilen isimlerden. Siyasi partilerin ilçelere bu şekilde adaylar koyması da çok kıymetli.” ifadelerini kullandı.

Hakkında

Check Also

UEFA’dan Başakşehir’e kritik bir ceza

ANKARA-BHA UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu (CFCB), finansal durumlarını izlediği 3 Türk kulübü hakkında kararlarını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir