Tüm merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerindeki kilitli sermaye miktarı, dayanak varlıkların değerlerinin artması ve yatırımcıların getiri elde etmeye çalışmasıyla 6 aydır ilk kez 50 milyar dolara ulaştı.
DefiLlama’dan elde edilen veriler, sektörün son yılların en düşük seviyelerinde olduğu 13 Ekim’den bu yana rakamın 15 milyar dolar arttığını gösteriyor.
Yatırımcıların getiri arayışları, gelecek yıl hayata geçecek olan layer-2 projesi Blast’in, varlıkların Mart ayına kadar çekilemeyeceğini söylemesine rağmen trader’ların ve yatırımcıların 700 milyon dolardan fazla mevduat yatırmasıyla kanıtlanıyor.
13 Ekim’den bu yana DeFi pazarında birincil olarak kullanılan Ether (ETH), yüzde 42 oranında artarak tüm DeFi pazarını geride bıraktı. Protokollerin önemli bir kısmının dolar, euro veya sterlin gibi geleneksel para birimlerine endeksli stabil paralar üzerinden getiri sunduğunu belirtmekte fayda var.
Aynı zamanda işlem hacmi de artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay tek bir günde 5,4 milyar dolardan fazla işlem görüldü ve bu, Mart ayından bu yana en yüksek seviyeydi.
Sektör, bu yılın başlarında Ethereum’un proof-of-stake blokzincire geçişinin bir sonucu olarak önemli bir yükseliş kaydetti. Bu geçiş, DeFi toplam kilitli değerinin (TVL) yüzde 45’inden sorumlu olan Lido ve RocketPool gibi şirketlerin başını çektiği likit staking piyasasını da teşvik etti.
Lido şu anda yıllık yüzde 3,7 getiri sunarken RocketPool yüzde 3,92 getiri sunuyor. Likit staking, yatırımcıların DeFi ekosisteminde kullanılabilecek bir token alırken Ether stake ederek getiri elde etmelerine olanak tanıyor.
Solana tabanlı marginfi, Jito ve Marinade Finance protokollerinin TVL’leri, kurumsal ilginin artmasıyla son 30 gün içerisinde yüzde 60 ila 120 arasında arttı. Grayscale’in Solana Trust’ı geçen ay yüzde 869 primle işlem gördü ve kurumsal piyasadan önemli bir talep olduğunu kanıtladı.
Solana’nın likit staking protokolü Jito, 13 Ekim’den bu yana 327 milyon dolarlık girişe yol açarak yüzde 6,96’lık bir getiri sunuyor.
Bu makale ilk olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.