Avrupa Birliği’nin yapay zekâya (YZ) yönelik çığır açan kuralları üzerinde geçici bir anlaşmaya varılmasıyla Avrupa Cuma günü önemli bir adım attı. Siyasi anlaşma, AB’nin biyometrik gözetimde yapay zeka kullanımı ve ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerinin düzenlenmesi de dahil olmak üzere, özellikle yapay zekayı yöneten yasaları uygulayan ilk büyük küresel güç olma yolunda ilerlediğine işaret ediyor.
Yoğun tartışmaların ardından yaklaşık 15 saat süren müzakerelerin bir sonucu olan anlaşma, AB’nin küresel standartları belirleme konusundaki kararlılığına işaret ediyor. Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Avrupa’nın küresel standart belirlemedeki öncü rolünü vurgulayarak günü tarihi olarak selamladı.
Yeni kurallar uyarınca, ChatGPT gibi YZ temel modelleri ve diğer genel amaçlı YZ sistemleri pazara girmeden önce şeffaflık yükümlülüklerine uymak zorundadır. Bu yükümlülükler, teknik dokümantasyon oluşturmayı, AB telif hakkı yasalarına uymayı ve kullanılan eğitim verilerinin ayrıntılı özetlerini sağlamayı içeriyor.
Sistemik risklere sahip olduğu belirlenen yüksek etkili temel modellerin model değerlendirmelerinden geçmesi, sistemik riskleri değerlendirmesi ve azaltması, düşmanca testler gerçekleştirmesi ve ciddi olayları Avrupa Komisyonu’na bildirmesi gerekecektir. Ayrıca siber güvenliği sağlamalı ve enerji verimliliği hakkında rapor vermelidirler.
Sistemik risk taşıyan YZ sistemleri için, yeni düzenlemeleri karşılamak üzere uygulama kuralları kullanılabilir. Anlaşma, kamusal alanlarda gerçek zamanlı biyometrik gözetimin hükümet tarafından kullanımına katı sınırlar getirerek, bunu belirli suçların mağdurlarının yerinin belirlenmesi, terörist saldırılar da dahil olmak üzere ciddi tehditlerin önlenmesi veya tahmin edilmesi ve ağır suçların şüphelilerinin yerinin belirlenmesi gibi belirli senaryolara ayırıyor.
Mevzuat bilişsel davranış manipülasyonunu, yüz görüntülerinin izinsiz toplanmasını, sosyal puanlamayı ve hassas kişisel bilgileri çıkarmak için kullanılan biyometrik kategorizasyon sistemlerini yasaklamaktadır. Ayrıca tüketicilere şikâyette bulunma ve anlamlı açıklamalar alma yetkisi veren yasa, ihlaller için 7,5 milyon Avro veya bir şirketin cirosunun %1,5’i ile 35 milyon Avro veya küresel cironun %7’si arasında değişen cezalar öngörüyor.
Bununla birlikte, DigitalEurope tarafından temsil edilen iş dünyası, kuralların şirketler için başka bir karmaşıklık katmanı eklediğine dair endişelerini dile getirdi. Grubun Genel Müdürü Cecilia Bonefeld-Dahl, vakıf modellerini düzenlemeye yönelik son dakika girişimini eleştirerek, tercih edilen risk temelli yaklaşımdan saptığını öne sürdü.
Avrupa Dijital Haklar gibi mahremiyet savunucuları da çekincelerini dile getirdi. Kıdemli politika danışmanı Ella Jakubowska, yasanın halka açık canlı yüz tanımayı yasallaştırma adımlarından yakınarak, biyometrik gözetim ve profillemeye ilişkin genel paketi, etkisini sınırlama çabalarına rağmen ılık olarak nitelendirdi.
Mevzuatın, her iki tarafın da resmi onayının ardından önümüzdeki yılın başlarında yürürlüğe girmesi ve iki yıl sonra da uygulanabilir olması bekleniyor. AB’nin iddialı YZ düzenlemeleri, Microsoft (NASDAQ:MSFT) tarafından desteklenen OpenAI ve yakın zamanda YZ modeli Gemini’yi tanıtan Alphabet’in (NASDAQ:GOOGL) Google’ı gibi şirketler teknolojilerinin yeteneklerini genişletmeye devam ederken ortaya çıkıyor.
AB yasası, Amerika Birleşik Devletleri’nin hafif düzenleyici dokunuşuna ve Çin’in geçici kurallarına bir alternatif sunarak diğer ülkeler için bir model oluşturabilir. Anlaşma sırasında döviz kuru 1 $ ila 0,9293 € arasındaydı.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.