Kaş’ta Akdeniz fokunun Türkiye’de korunması anlatıldı
Su Altı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Kaş Belediyesinin işbirliğinde düzenlenen etkinlikte, “Akdeniz Fokunun (Monachus monachus) ve kıyısal yaşam alanlarının Antalya Muğla bölgesinde korunması” konusu ele alındı.
Kaş Kültürevi’nde gerçekleşen etkinliğe, Belediye Başkanı Erol Demirhan, Başkan Yardımcısı Halil İbrahim İğli, birim müdürleri, AKUT gönüllüleri ve vatandaşlar katıldı.
-“Akdeniz fokunu korumak, Akdeniz’i korumaktır”
Sunumu yapan konuşmacı SAD Yönetim Kurulu üyesi Kıraç, etkinlikle kıyı ve deniz eko sistemini bütün olarak korumaya dikkati çekmek istediklerini belirterek, “Temiz Akdeniz ekosisteminin en önemli göstergelerinden biri Akdeniz fokudur. Akdeniz fokunu korumak, Akdeniz’i korumaktır.” dedi.
-“Akdeniz foku için mağara çok kritiktir”
Fokların yaşam döngüsünün büyük kısmının karada geçtiğini vurgulayan Kıraç, “Yavrularını karada emziren Akdeniz foku için mağara çok kritiktir. Mağarayı yuva olarak kullanır. Akdeniz fokları hassas, ürkek ve utangaç canlılardır. İnsanların onların mağaralarına girmesi kaçmalarına neden oluyor. Bu yüzden mağaralara girmeyin. Mağaralara girildiğinde yaşam alanını terk etmek zorunda kalıyor, neslinin devamı olumsuz etkileniyor.Tur teknelerinin, mağaralar önünde demirleyip gürültü yapmaması gerekiyor. Bu unsurlara dikkat edilmeli. Türün korunması açısından doğallığını koruyan sessiz, sakin kıyılar hayati önem taşıyor.” diye konuştu.
-“Zincir halatlar çekildi”
Kıraç, dünya üzerinde 33 tür fok arasında tek ve çift yaşamayı seçmiş tek türün Akdeniz foku olduğuna işaret ederek, “Kaş’taki Mavi Mağara ve Kekova’daki Korsan Mağarasında Akdeniz foku ile doğal yaşam alanlarının korunması için ekipler tarafından mağaraların girişine zincir halatlar çekildi. Yaptığımız gözlemlere göre, Korsan Mağarasının önünden geçen 10 tekneden 2’si mağaraya girmeye teşebbüs etti. Yani, bu çalışmanın yüzde 80 başarılı olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Toplantı, soru cevap şeklinde tamamlandı.