Önceliğimiz Düşük Maliyetli, Güvenilir ve Çevre Dostu Enerji

Önceliğimiz Düşük Maliyetli, Güvenilir ve Çevre Dostu Enerji

Bakan Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen “Geleceğin teknolojik ekosistemi: İnsanlık ve gezegenin faydası için” başlıklı oturumda bir konuşma yaptı.

Elektrik İhtiyacı Artıyor

Türkiye’de vatandaşların düşük maliyet ile güvenilir enerjiye ulaşmasının ilk öncelik olduğunu belirten Bayraktar, bunu aynı zamanda çevreye duyarlı bir şekilde gerçekleştirmeyi istediklerini söyledi. Bayraktar, ulaşımdan binalara endüstriden dijital teknolojilere kadar her alanın elektrikleştiğini kaydederek “Her yıl elektriğe olan ihtiyacımız artıyor. Ekonomimizin büyümesine, sanayimizin ihtiyaçlarına bağlı olarak talep tarafında her yıl yaklaşık yüzde 4-5’lik bir artış var.” dedi.

Yenilenebilir Potansiyeli

Bu talebin karşılaması noktasında Türkiye’nin muazzam bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunu anlatan Bayraktar, “Biz de güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle gibi bütün yenilenebilir kaynaklarımızdan faydalanmak istiyoruz.” dedi. Bayraktar, yenilenebilir enerji kapasitesini 12 yılda 60 gigavata ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayarak “Bugün Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 11’inci sırada.” diye konuştu.

Enerji Verimliliği 

2024-2030 II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile enerjiyi daha akıllıcı ve daha verimli kullanmayı hedeflediklerini kaydeden Bayraktar, “Bu alanda yaklaşık 20 milyar dolar yatırım yapmayı düşünüyoruz. Böylelikle 100 milyon tondan fazla karbon salınımının önüne geçeceğiz.” dedi

Nükleerde 2050 hedefi

Bayraktar, Türkiye’nin nükleer enerji kapasitesini arttırması gerektiğine dikkat çekerek Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’la Akkuyu’da iyi bir iş birliği yürüttüklerini belirtti. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yanı sıra ilave reaktörlere de ihtiyaç duyacaklarını ifade eden Bayraktar, “2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer kapasiteye ulaşma hedefimiz var. Sinop’ta ve Trakya’da ek reaktörlere ihtiyacımız var. Önümüzdeki 20 yılda Türkiye’nin enerji miksinin içinde en az 5 gigavatlık SMR’lar da yer alacak” diye konuştu.

Kritik Minareller

Bakan Bayraktar, kritik minarelerin de geleceğin yeni teknolojik ekosistemi için çok önemli olduğunun altını çizerek “Yenilenebilir, elektrikli araçlar, depolama ve diğerleri tüm bunlar için kritik minerallere ihtiyacımız var. Bence önümüzdeki yıllarda en çok karşılaşacağımız zorluk bu kritik mineralleri nereden elde edeceğimiz olacak.” dedi.

Bakan Bayraktar, forum kapsamında Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Rusya Doğal Kaynaklar Bakanı Alexander Kozlov ve Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ile de bir araya geldi.

 

Hakkında

Check Also

Avrupa Gazeteciler Derneği’nden savunma sanayisine bağış kampanyası

ANKARA-BHA Avrupa Gazeteciler Derneği Başkanı Adnan Fişenk, yaptığı açıklamada savunma sanayisinin bir ülkenin güvenliği ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir