Türk Entegrasyon Olimpiyatı’nın (TEO) finali Bakü

Etkinlik Azerbaycan İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Daha sonra şehitlerimiz bir dakikalık saygı duruşuyla anıldı.
Ardınca Turan ve Azerbaycan bayrakları sahneye çıkarıldı.
Türkiye Entegrasyon Olimpiyatı’nın fikir babası ve proje lideri Doçent Şamil Sadik, etkinliğin açılış konuşması yaptı:
“Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yemin töreninde söylediği: “Uluslararası kuruluşlarla ilgili adımlarımızı kendimiz atacağız, öncelikle Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu bizim için bir önceliktir” sözleri Türkiye Entegrasyon Olimpiyatları fikrini doğurdu.
Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yürüttüğü devlet politikası, Türk Devletleri Teşkilatına bakışımızı açıkça göstermektedir. Bu noktaya vurgu yapan Devlet Başkanı, Türk Devletleri Teşkilatı’nın bizim tek ailemiz olduğunu belirterek: “Bu bizim için temel uluslararası kuruluştur, çünkü o bizim ailemizdir. Başka bir ailemiz yok. Ailemiz Türk dünyasıdır” söyledi.
TEO-da Hedef Şirketler Grubu’nun 10 yılı aşkın bir süredir düzenlediği Derslerin Dostluğu Olimpiyatı (DDO) temel alınmıştır. 2 – 5 mevzunun entegrasyonu soru-cevap seçeneklerine yansır. TEO’da her soruda işlenecek konulardan biri mutlaka Türk dünyasının coğrafyası, edebiyatı, tarihi, kültürü ve ortak bilimidir.
Sadik, dünyada bilimin tüm alanlarında entegrasyon sürecinin devam ettiğine dikkat çekerek, “Şu anda ders müfredatlarında bütünleştirici yaklaşım hakim. Bu süreç, bilimler arasında olduğu gibi halklar arasında da önemli şartlardan biridir.
300 milyonluk Türk halkının ortak dil, bilim, kültür, tarih ve coğrafyaya sahip olduğu gerçeğini dikkate alarak bu ortaklığı bilimle bütünlük içinde sunmak üzere çıktığımız yolda dört temel hedefimiz var:
– Türk halklarının ortak dili, alfabesi ve ders kitabı fikrinin desteklenmesi;
– Türk dünyasındaki lise öğrencilerinin ortak bilgilerinin oluşması ve paylaşılması;
– TEO aracılığıyla Türk halklarının gençleri arasında işbirliğinin kurulması;
– Türk halklarının “işte, dilde ve eylemde birliğin” farkına varılması ve ortak kültüre sahip olduklarının açıkça gösterilmesi.
Şamil Sadik, TEO-nun bu yılkı kapsamının Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kerkük Türkleri olduğunu belirtti.
O, ülkemizin bölgede bilim merkezi olma şansının da büyük olduğunu belirterek, “Böyle adımlarla söz konusu süreci hızlandırabiliriz. Neden Türk dünyası için bilim güneşi Azerbaycan’dan doğmasın ve bu konuda bizim desteğimiz olmasın?!”
Şamil Sadik, Türk Dünyası Ortak Kültür Festivali’nin final aşamasının Bakü’de yapıldığını da sözlerine ekledi: “Olimpiyatın son turuna 8 ülkeden 100’e yakın öğrenci katılmıştır”.
Ödül töreni öncesi organizasyon ekibi ve katılımcılar, ulu onder Haydar Aliyev’in kabrini ve Şehitler Hiyabanını ziyaret ederek çelenk koydu.
Açılış töreninin ardından Hedef Şirketler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Nizami Hüseynov bir konuşma yaptı. Olimpiyatların hedeflerinden bahseden Nizami Hüseynov, birçok soruyu açıklayarak olimpiyatların amacını net bir şekilde anlattı.
Ödül töreninde konuşma yapan Millet vekilleri Nizami Caferov, Sabir Rustamhanli, Cavanşir Feyziyev, Eğitimi Geliştirme Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Elnur Nasibov, Devlet Gümrük Komitesi Akademisi Başkanı Gulu Novruzov, Kırgızistan’ın Azerbaycan Büyükelçisi Kayrat Osmonaliyev, Azerbaycan Basın Konseyi Başkanı Rashad Majid, Türkiye PA Bakü ofisi Mehmet Süreyya Er, diplomat Hasan Hasanov, Uluslararası Basın Enstitüsü Azerbaycan Milli Komitesi Başkanı Umud Mirzayev, Edebiyat Fonu başkanı Varis, şair Rustam Behrudi, sanatçılar Şamistan Alizamanlı ve Bünyamin Aksungur bu tür adımların önemine değindiler.
Konuşmacılar, TEO’nun Türk dünyasının birleşmesinde gerçek bir amiral rolü oynayacağına olan güvenlerini vurguladılar.
Olimpiyat’ın yarı final etabına 101 öğrenci katıldı. Diğer ülkelerde yarı final etabının stratejisi her ülke kendisi belirlemiş bulundu.
Final etabına toplam 78 öğrenci katıldı, bunlardan 56’sı çeşitli madalya ve diplomalarla ödüllendirildi. Birinci olan yarışmacılar 100 üzerinden 80 puan aldı. Olimpiyatlarda toplamda 500’den fazla öğrenci bilgilerini test etti.
Ödül töreni “Çanakkale” restoranında gerçekleşti. Dereceye girenlere madalya ve sertifikaları takdim edildi.
Türkiye Entegrasyon Olimpiyatı, Türk devletlerinin ve ulusal kurumlarının lise öğrencileri arasında düzenlenen ilk olimpiyattır.

 

Hakkında

Check Also

Avrupa Gazeteciler Derneği’nden savunma sanayisine bağış kampanyası

ANKARA-BHA Avrupa Gazeteciler Derneği Başkanı Adnan Fişenk, yaptığı açıklamada savunma sanayisinin bir ülkenin güvenliği ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir