Türk dünyasının acı kaybı; Önemli Türkologlardan Ramis Asker vefat etti

Türk dünyasının acı kaybı; Önemli Türkologlardan Ramis Asker vefat etti

Türkoloji alanında büyük çalışmalar yapan, Azerbaycan ve tüm Türk dünyasının önemli bilim insanlarından, şair, yazar, çevirmen Prof. Dr. Ramis Asker, 70 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Ramiz Asker 10 Ocak 1954 tarihinde Batı Azerbaycan’ın Amasiya bölgesinin Ezizbeyov (Garaçanta) köyünde öğretmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası tanınmış aydın Bahşeli Gelender oğlu Askerov (1927-2008) yarım asır müddetinde Amasiya’da ve Sumgayıt’ta eğitim müesseselerinde çalışmış, Azerbaycan dili ve edebiyatı hocalığı yapmıştır. Anası Seriyye Tahir kızı İskenderova (1933-1999) ev hanımıydı. Ramiz Asker 1961 yılında Ezizbeyov köy orta mektebine kayıt olmuş ve 1971 yılında buradan iftihar diplomasıyla mezun olmuştur. Aynı yıl Moskova Devlet Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Enstitüsü Gazetecilik Fakültesi sınavlarına girmiş başarılı olamamıştır. 1972 yılında en yüksek puanla Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi’ni kazanmış, en iyi öğrenci olarak 1975 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi’ne gönderilmiş ve orada yüksek tahsilini tamamlamıştır. 1978 yılında Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyo Programları Komitesi dış yayınlar şubesinin Türkçe bölümünde işe başlamış, 1983 yılına kadar burada çalışmıştır.

bür’ün Babürname kitaplarını, Sultan Hüseyn Baykara, Babür ve Mihri Hatun’un divanlarını, Azadi’nin, Andelib’in, Mahdumkulu’nun, Molla Nefes’in, Abdullah Tukay’ın, Ali Akbaş’ın, Oraz Yağmur’un, Todur Zanet’in seçilmiş eserlerini örnek verebiliriz. Onun tercümesiyle Moğolların Gizli Tarihi, Türk Edebiyatı Tarihi, Özbek ve Türkmen Şiirleri Antolojisi okuyucular tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Ramiz Asker tercümeleri ve araştırmaları dolayısıyla Türkiye’de Türk Dünyasına Hizmet, Özbekistan’da Uluslararası Babür, Ukrayna’da Uluslar arası Bekir Çobanzade, Türkmenistan’da uluslar arası Altın Eser ödüllerine layık görülmüştür. Kasım Amanjolov’un şiirlerini Kazak dilinden Azerbaycan diline tercüme etmiş Kazakistan Devleti bu çalışmaları vesilesiyle ona Kasım Amanjolov Hatıra Madalyası’nı layık görmüştür. Abdulla Tukay’ın eserlerinin tercümesi için Tatar Kültürü’ne Hizmet ödülünü almıştır. Azerbaycan’ın Emekdar Jurnalisti namına layık görülen Ramiz Asker Azerbaycan’ın en nüfuzlu mükafatları sayılan Kızıl Kalem, Hesen Bey Zerdabi, Humay mükafatlarını almıştır. Azerbaycan Yazarlar ve Gazeteciler Birliklerinin, Avrasya Yazarlar Birliği’nin ve Uluslar arası Yayın Enstitüsü’nün üyesidir. Türkiye, ABD, Rusya, Almanya, Çin, Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya’da düzenlenen toplantılarda ülkemizi temsil etmiştir. Azerbaycan’da ve yurt dışında 1500 makale ve yazının müellifdir. Ramiz Asker bugünedek Azerbaycan’da ve diğer ülkelerde düzenlenen 31 kongre, sempozyum, çalıştaya katılmıştır. Ankara, İstanbul, Astana, Aşgabat, Bişkek, Kars, Kocaeli, Yalova, Andican, Karaganda, Prizren, Mari, Daşoğuz, Belogorsk, Kızıl ve Bakü şehirlerinde düzenlenen uluslararası îlmi toplantılarda bildiriler sunmuştur. Ramiz Asker yolundan dönmeyen, akdine sadık, idealist bir insandır. Samet Vurgun böyle insanlar için bir şiirinde şöyle demiştir: “Aldada bilmemiş dünyanın varı, Bir meslek aşkıyla yaşayanları!”

Hakkında

Check Also

Anadolu Otoyolu’nda yoğun kar yağışı ulaşımı felç etti

ANKARA-BHA Ankara’yı Bolu ve İstanbul’a bağlayan Anadolu Otoyolu’nun Cankurtaran mevkiinde sabah saatlerinde etkisini artıran yoğun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir