Moody’s Investors Service, Çin’in hükümet kredi notlarının görünümünü negatife çevirerek ülkenin ekonomik zorluklarına ilişkin artan endişelere işaret etti. Derecelendirme kuruluşu, Çin’in mali, ekonomik ve kurumsal gücünü zayıflatabilecek borç yükü altındaki yerel yönetimler ve devlet şirketleri için daha fazla mali desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Negatif görünüm aynı zamanda yapısal olarak daha düşük orta vadeli ekonomik büyüme ve emlak sektöründe devam eden daralmayla ilişkili riskleri de yansıtıyor. Salı günü yapılan bu açıklama, Çin’in mavi çipli hisse senetlerinin son beş yılın en düşük seviyelerine gerilemesi ve Çin’in kamu borcunu temerrüde karşı sigortalamanın maliyetinin Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasıyla aynı zamana denk geldi.
Moody’s, Çin’in A1 uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notlarını teyit etmesine rağmen, ülkenin yıllık GSYH büyümesinin 2024 ve 2025 yıllarında %4,0’e yavaşlayacağını, 2026-2030 yılları arasında ise ortalama %3,8 olacağını öngörüyor. Bu, Moody’s’in büyüme ve borç konusundaki benzer endişeler nedeniyle 2017’de bir kademe düşürdüğü nottan bu yana Çin’e yönelik duruşundaki ilk değişikliğe işaret ediyor.
Not indirimi, 2024 yılı için istikrarlı bir büyüme hedefinin ve ek teşviklerin beklendiği Aralık ayı ortasında yapılması planlanan Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’ndan önce geldi. A1 notunun yatırım yapılabilir seviyede kalması küresel fonların zorunlu satışlarını engellerken, Çin’in önde gelen devlet bankalarının Moody’s’in açıklamasının ardından ABD doları satışlarını yoğunlaştırdığı bildirildi.
Çin Maliye Bakanlığı, ekonominin olumlu gidişatına ve emlak ve yerel yönetim risklerinin kontrol edilebilirliğine olan güvenini koruyarak Moody’s’in kararından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Bakanlık, Moody’s’in Çin’in büyüme beklentileri ve mali sürdürülebilirliği hakkındaki endişelerini yersiz olarak eleştirdi.
Çin’in büyümesinin bu yıl hükümetin %5 civarındaki hedefini tutturması bekleniyor, ancak ekonomi zor durumdaki konut piyasası, yerel yönetim borç sorunları ve küresel yavaşlamalardan kaynaklanan rüzgarlarla karşı karşıya. Merkez bankası destekleyici para politikasını sürdürme sözü verdi ve yapısal reform çağrısında bulundu.
Yerel yönetim borçları 2019’dan bu yana önemli ölçüde artarak 2022’de 92 trilyon yuan (12,6 trilyon $) veya Çin’in GSYH’sinin %76’sına yükseldi. Buna karşılık Çin, yılsonuna kadar 1 trilyon yuan (139,84 milyar $) devlet tahvili ihraç etmeyi ve bütçe açığı hedefini GSYH’nin %3,8’i olarak ayarlamayı planlıyor.
Bu önlemlere rağmen, Çin’e yönelik yabancı yatırımcı duyarlılığı büyük ölçüde olumsuz seyretti ve Eylül ayında 75 milyar dolara ulaşan sermaye çıkışları 2016’dan bu yana en büyük aylık çıkış oldu. Yuan’ın dolar karşısındaki kuru raporun yayınlandığı sırada 7.1430 seviyesindeydi.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.