Çanakkale kahvaltısı markalaşıyor!

BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE-BHA

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinatörlüğünde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ve Çanakkale Ticaret Borsası işbirliğinde “Çanakkale Kahvaltısı Markalaşıyor” konulu toplantı Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen toplantıda İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, ÇOMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlker Türkeri, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Gastronomi Dernekleri Temsilcileri, İşletme Sahipleri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal ile Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver hazır bulundu.

Toplantıda Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve Doç. Dr. İlker Türker’İ tarafından konuşma ve sunumlar gerçekleştirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez açılış konuşmasında, “Turizmde Markalaşma ve İlimizde Coğrafi İşaretli Yöresel Ürünlerimizin Turizme Olan Katkısını Artırmak, ‘’Çanakkale Kahvaltısı Markalaşıyor Sürecinde Yapılması Gereken Çalışmalara ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Ardından ÇOMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlker Türkeri ise yaptığı sunumda, Çanakkale Gastronomisinin Önemi, Çanakkale Gastronomisinin Potansiyeli, Çanakkale Gastronomisinin Coğrafi İşaretli Ürünleri, Yerel Ve Coğrafi İşaretli Ürünler İle Çanakkale Kahvaltısı, Kahvaltının Yerel ve Bölgesel Kalkınmaya Etkisine hususlarına değindi.

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz toplantıda şunları belirtti;

Çanakkale’nin tarihten kültüre, gastronomiden doğaya kadar, her alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başkan Abdullah Deniz “İlimizde çok sayıda markalaşmış ve markalaşma niteliğine sahip ürünümüz bulunmakta. Kahvaltılarımızın olmazsa olmazı Ezine peynirimiz, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret belgesi alan İlk Türk Peyniri. Tabii, İlimizin coğrafi işaretli ürünleri bununla sınırlı değil. Bunun gibi birbirinden kıymetli birçok ürünümüz bulunmakta. Bizler Çanakkale Ticaret Borsası Yöneticileri olarak Birliğimiz önderliğinde yöresel değerlerimize sahip çıkıyoruz ”dedi.

İlin paydaşları olarak gastronomi konusunda kararlılıkla çalışmalarımızı yürütmeye, marka değerlerimizin arkasında güçlü bir şekilde durmaya devam ettiklerini vurgulayan Başkan Deniz, “Bugün de bu amaçla bir araya gelerek Çanakkale Kahvaltımız için attığımız bu adımlar çok kıymetli. Bilhassa gelecek nesillerle, kültür mirasımız arasında kopmaz bağlar oluşturmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca bu işbirliği sayesinde Çanakkale’nin tarım ve turizm potansiyeli de daha fazla ön plana çıkacaktır ”dedi.

Başkan Abdullah Deniz konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür ederek, Ticaret Borsası olarak, İlimizin kıymetli paydaşları ile el ele verildiği zaman üstesinden gelinmeyecek zorluğun olunmadığı bilinci ile düzenlenen toplantının hayırlı olmasını temenni etti.

“Çanakkale Kahvaltısı Markalaşıyor” konulu toplantı hakkında bilgi veren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik; “Çanakkale, tarihi ve doğal zenginliklerinin yanı sıra, yerel lezzetleriyle de büyük bir değer taşıyor. ‘Çanakkale Kahvaltısı’ bu zenginliğin önemli bir parçası ve biz bu değeri daha geniş kitlelere ulaştırarak tanıtmak için işbirliği içinde hareket ediyoruz. Gastronomi ile ilgili olarak da yıllardır çalışıyoruz. “Çanakkale Sofrası” adlı kitabımızda tüm yerel lezzetlerimize yer verdik, köy köy dolaşıp araştırdık. Yerel üreticilerimizi desteklemek, ürünlerimizin tanıtımını yaparak Çanakkale kahvaltısını bir marka haline getirmek en büyük hedeflerimizden biri. Ayrıca bu girişim bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Gastronomi turizmi günümüzde ciddi bir potansiyele sahip. Biz de Çanakkale olarak bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Yerel ürünlerimizin değerini artırmak, turizm sektörüne yeni bir soluk kazandırmak için işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Burada en önemli unsur güç birliği. Tüm yerel aktörler bir arada olduğu müddetçe üstesinden gelemeyeceğimiz bir husus yok. Bugün bu birlikteliği sağlayan İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Çağman Esirgemez’e çok teşekkür ederim” dedi.

Çanakkale kahvaltısına dair oluşturulacak reçetelerin ve bu alanda atılacak adımların ele alındığı toplantıda, Gastronomi Dernekleri adına Çanakkale Gastronomi Platform Koordinatörü Haldun Örgüt Çanakkale Kahvaltısı çalışmalarına ilişkin görüşlerini bildirdi.

Toplantı, soru-cevap ve temenniler bölümüyle sona erdi.

Hakkında

Check Also

Diyarbakır Valiliğinden “Narin Güran için jandarma üfürükçüye gitti” iddialarına yanıt

ANKARA-BHA Diyarbakır Valiliği, bazı internet haber sitelerinde yer alan “Jandarma Narin Güran’ı bulmak için muhtarı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir