Ticaret Bakanlığı’ndan yenilenmiş ürünler için yeni yönetmelik

ANKARA-BHA

Ticaret Bakanlığı, yenilenmiş ürün satışlarını daha güvenilir hale getirmek amacıyla önemli bir düzenleme yaptı. Yeni yönetmelik, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünlerin Bakanlık tarafından oluşturulacak bir bilgi sistemine kaydedilmesini zorunlu kılacak. Bu adım, ikinci el ürünlerin güvenliğini artırmayı ve tüketici mağduriyetlerini önlemeyi amaçlıyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile, kayıt dışı satışların ve güvensiz ürünlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Yönetmelik, ayrıca israfı azaltmayı, çevreye verilen zararı en aza indirmeyi ve tüketicilere bütçelerine uygun, güvenli ürünler sunmayı amaçlıyor.

2021’de yapılan düzenlemelerle, yenilenmiş olarak satışa sunulabilecek ürünlerin kapsamı genişletilmişti. Şimdi ise, yenilenme hizmeti sunacak ticari işletmelere, şube açma ve yenileme yapma yetkisi veriliyor. Bu sayede, yenileme noktalarının ağı genişletilecek ve suistimallere karşı koruyucu tedbirler alınacak.

Yeni düzenleme ile, yenileme yetkisi verilen ticari işletmelerin bu yetkiyi başka işletmelere devretmesi yasaklanacak ve sadece yetkin işletmelerin bu hizmeti sunması sağlanacak. Ayrıca, hukuki aykırılıklar için adil ve ölçülü yaptırımlar öngörülerek, ihlallerin ciddiyetine göre belgenin 6 aya kadar askıya alınması gibi önlemler getirilecek.

Bu yönetmelik değişikliği, hem yenilenmiş ürün sektörünün hem de tüketicilerin menfaatine olacak şekilde ticari ortamın iyileştirilmesine katkı sağlayacak. Elektronik kimlik bilgisine sahip kullanılmış ürünlerin kayıt altına alınması, sektörün daha düzenli ve şeffaf bir hale gelmesini sağlayacak. Ayrıntılar ve geçiş süreci, Ticaret Bakanlığı tarafından ilerleyen günlerde ilan edilecek.

Hakkında

Check Also

Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı 26. Bölgesel İzleme ve Değerlendirme Toplantısı yapıldı

NEVŞEHİR-BHA Programa Nevşehir Vali Yardımcısı Mücahit Öztürk ve bölge iller vali yardımcıları, İl Tarım ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir